Pokiaľ sa snažíte dbať na zdravý životný štýl, možno sa cestovinám usilovne vyhýbate. A možno zbytočne. Sú cestoviny zdravé? Čo vlastne obsahujú a aké alternatívy existujú?
V čom tkvie základná nevýhoda bežných cestovín
Cestoviny majú povesť jedla, ktoré má vysokú kalorickú hodnotu. A nehodí sa tak pre tých z nás, ktorí sa snažia premýšľať nad svojim jedálničkom.
V cestovinách sa skutočne nachádza vysoký podiel sacharidov. V klasickej bezvaječnej verzii ich nájdeme rovno 70 gramov na 100 gramov suroviny. Sacharidy sú dôležitou zložkou nášho jedálnička a mali by byť zastúpené dokonca približne 50 % denného príjmu. Často ich ale vo svojej strave máme jednoducho nadbytok.
Pokiaľ si navyše nepostrážime aj ďalšie prísady, ktoré do pokrmu tiež pridávame, zmení sa zdanlivo „nevinné“ jedlo na doslova kalorickú bombu. Šetriť by sme jednoznačne mali s olejom, smotanou aj tučným syrom. Pravou diétnou pohromou sú potom obľúbené špagety s kečupom a syrom.
Majú cestoviny aj zdravšiu alternatívu?
Ďalším zásadným problémom je to, že konzumujeme najčastejšie priemyselne vyrábané cestoviny z múky získavanej z pšenice po odstránení otrúb (pliev) a klíčkov. Tým sa ale zároveň odstraňujú živiny. Takto vyrobené cestoviny obsahujú aj menej vlákniny.
Našťastie existujú aj alternatívy. Za zdravé cestoviny, ktoré sú vhodné nielen z hľadiska chudnutia, ale aj pre vyšší obsah nutrientov, je možné považovať primárne tie celozrnné.
Vyrobené sú z celozrnnej múky, ktorá naopak vzniká vzniká mletím všetkých častí obilného zrna – vonkajších obalov, vnútornej múčnej časti aj kľúča. Rokovať sa môže o pšenici, ale aj raž a jačmeň. Aké sú výhody takého produktu? Zastúpený je v ňom vyšší podiel vlákniny, ale aj vitamínov a minerálov. Vyznačuje sa tiež nižším glykemickým indexom.
Podobne sú na tom cestoviny vyrobené z tvrdozrnnej, napríklad semolínovej pšenice. Tie pri príprave nemajú tendencie sa rozvárať, čo vedie k tomu, že majú vyššiu výživovú hodnotu a opäť nižší glykemický index.