Hamburgery možno považovať za obľúbené americké jedlo. Nájdete ich v jedálňach, v predajniach rýchleho občerstvenia a na jedálnych lístkoch michelinských reštaurácií. Hamburger je jedným z najobľúbenejších jedál na svete, pričom len v Spojených štátoch sa ho ročne naservíruje takmer 50 miliárd. Viete ako si ho správne pripraviť doma?
Na jeho prípravu môžete použiť hovädzie, morčacie, jahňacie či dokonca krabie mäso. V prípade vegetariánskej verzie môžete zvoliť zeleninu alebo strukoviny. V podstate môžete použiť čokoľvek, čo sa dá pomlieť a vytvarovať do placky. Na jeho prípravu môžete použiť grily, panvice alebo ho môžete pripraviť v rúre. Mlynčeky na mäso sa stanú vašimi pomocníkmi, ak si kúpite mäso vcelku.
Ako pripraviť správne hamburger?
- Kúpte si kvalitné mäso s 20-30% tuku. Chudé mäso nevytvára burgerovú chuť, na akú ste zvyknutí. Pol kila mäsa na osobu je viac než postačujúce.
- Pomocou mlynčeka na mäso pomeľte ingrediencie do burgerovej fašírky. Syr a cibuľa sú príjemným ochucovadlom burgera.
- Do misy vložte mleté mäso a zmiešajte ho s vajíčkom, kým sa vajíčko úplne nevsiakne do mäsa. To udrží tvar vášho burgeru a zabráni tomu, aby sa pri príprave rozpadol.
- Pred tvarovaním placiek mäso ochlaďte, aby sa tuk neroztopil a mäso nestvrdlo. Mäso zľahka prehadzujte medzi rukami, kým nezíska tvar disku.
- Vytvarujte placku o niečo širšiu ako žemľa. To zabezpečí rovnomerný pomer burgeru a žemle.
- Ochuťte burgerovú fašírku vašim obľúbeným korením.
- V strede burgeru vytvorte palcom malý kráter. Ten zabráni tomu, aby sa burger v strede nafúkol a udrží ho v rovine.
Na jeho ochutenie okrem cibule a cesnaku môžete použiť rôzne omáčky. Každá reštaurácia má svoj vlastný prísne tajný recept, ale základné ingrediencie dobrej burgerovej omáčky odzrkadľujú príchute ako majonézu (pre jej krémovosť), kečup (pre sladkosť), nálev alebo šťavu (pre kyslú chuť) a koreniny (pre dymivosť a hĺbku). Stačí keď tieto ingrediencie dáte do jednej misy a zmiešate ich. Stačí byť kreatívny a riadiť sa svojimi chuťami.